بازاریابی مدرن چیست؟ + مقایسه با بازاریابی سنتی

به لطف دسترسی به اینترنت، بسیاری از مشاغل از روشهای مختلف در دنیای دیجیتال برای دستیابی به مخاطبان گستردهتر استفاده میکنند. با این حال، این بدان معنا نیست که بازاریابی سنتی کاملا از میان رفته یا دیگر وجود ندارد. هنوز هم کسب و کارهای بسیار زیادی وجود دارند که از استراتژیهای بازاریابی سنتی استفاده میکنند و اتفاقا در کار خود موفق هم هستند. بسیاری از صاحبان کسب و کار انتخاب یک استراتژی بازاریابی که بهترین کارکرد را برای برندشان دارد را چالش برانگیز میدانند. با این که بازاریابی سنتی در آزمون زمان مقاومت کرده است و هنوز هم کاربردی است، اما نادیده گرفتن جذابیت بازاریابی مدرن دشوار است. در این مقاله با مفهوم بازاریابی مدرن و اهمیت آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
بازاریابی مدرن چیست؟
در سادهترین حالت میتوان گفت که بازایابی مدرن، بر خلاف بازاریابی سنتی، تمرکز خود را روی مصرف کننده یا مشتری میگذارد و نه روی سود به دست آمده از کسب و کار. این یعنی هنگامی که یک کسب و کار از مفاهیم بازاریابی مدرن استفاده میکند، باید درک کند که موفقیت را باید بر اساس توانایی در یافتن آن چه که مشتریان آینده نیاز دارد و خدمات مورد نیاز برای او اندازه گیری کند.
رویکرد بازاریابی مدرن همیشه تفکر خلاق و اجرا را با تحقیق، استراتژی، فناوری و تجزیه و تحلیل برای دستیابی به اهداف سازمانی ترکیب میکند. علاوه بر اینها همانطور که به نظر میرسد، مهمترین رکن بازاریابی مدرن استفاده از ابزار دیجتال و مدرن مانند وبسایتها و شبکههای اجتماعی، ایمیل و تبلیغات اینترنتی است.
چه تفاوتی بین بازاریابی مدرن و سنتی وجود دارد؟
در بازاریابی سنتی، هدف اصلی فروش یک محصول، کسب سود و در عین حال کاهش هزینه تولید است. این طرز فکر در واقع همان ارزشهای سرمایهداری سنتی است، بهویژه در دهه ۱۹۵۰ که توانایی تولید انبوه عامل تعیینکنندهای برای موفقیت کسب و کار بود. با بازاریابی مدرن، نیازهای مصرف کنندگان در اولویت هستند و به تبع، عملیات تجاری نیز حول این اولویت میچرخد. تبلیغات در بازاریابی سنتی از طریق کارتها و بروشورهای تبلیغاتی، بیلبوردها، تلویزیون و روزنامه صورت میگیرد.
میزان مشارکت مشتری در بازاریابی مدرن یا دیجیتال در مقایسه با بازاریابی سنتی بیشتر است، زیرا در این نوع بازاریابی، فاصله مشتری با محصول و خدمات تنها یک کلیک است. در حالی که در بازاریابی سنتی حتما باید به مکان فروش کالا یا خدمات فیزیکی مرجعه کرد. از طرف دیگر در در مورد بازاریابی سنتی نمیتوان بازده سرمایهگذاری را به راحتی محاسبه کرد، اما در مورد بازاریابی دیجیتال دیتا و اطلاعات به صورت بسیار جزئیتری در اختیار است و میتوان تمامی پارامترها را به راحتی تجزیه و تحلیل نمود.
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بیشتر بخوانید:
← انواع بازاریابی →
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
اصول بازاریابی مدرن
• بازاریابی رسانههای اجتماعی
همانطور که انتظار هم میرود اولین استراتژی بازاریابی که در عصر امروز باید بدانید بازاریابی رسانههای اجتماعی است. استفاده از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی رایگان است و راهی عالی برای اطلاعرسانی درباره شما و محصولتان است. شما میتوانید بدون هیچ مشکلی به مخاطبانی در سراسر جهان با علایق خاص و مشخص برسید. با این اوصاف، اگر میخواهید نتیجهای ببینید، باید مطمئن شوید که این کار را درست انجام میدهید و مطمئن شوید که پلتفرم مناسبی را برای سازمان خود انتخاب میکنید.
• بهبود تجربه مشتری در هر بخشی از پروسه
مشتریان مدرن پیچیدهتر از قبل هستند و قطعا انتظارات بالایی دارند. این انتظارات بالا به چیزی بیش از تجربه کاربری فنی وبسایتها و برنامهها مربوط میشود. بله، کاربران انتظار دارند هنگام تعامل با وبسایت و برند شما، بتوانند بدون دردسر بین چند صفحه جابجا شوند، اما هر بخشی از جریان هم باید به ارزش برند شما اشاره کند، اعتماد ایجاد کند و داستانی منسجم را بیان کند. این بخشها شامل وبسایتها، پستهای رسانههای اجتماعی، تبلیغات، ایمیلها، تماسهای تلفنی و هر چیزی در این بین میشود.
• ایجاد ارتباطات شخصی شده با افراد
انتظارات پیچیده مشتری مدرن به تجربه برند ختم نمیشود. شخصی سازی در همه سطوح هم این جا اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند. مشتری دوست دارد بداند که دغدغههای شخصیاش برای شما مهم است و تنها به عنوان ابزاری برای کسب درامد به او نگاه نمیکنید. برای دستیابی به این سطح از شخصی سازی باید درک عمیقی از مشتریان خود ایجاد کنید. خواستهها، چالشها، رویاها و موارد مورد علاقه آنها چیست؟ هر چه عمیقتر بروید، بهتر میتوانید تجربه برند آنها را شکل دهید.
• ترکیب روشهای مختلف در استراتژی و تاکتیکهای بازاریابی
بازاریابی مدرن لزوما فقط روشهای دیجیتالی نیست. هر فرد به طور متوسط بیش از ۱۱ ساعت در روز را صرف چرخش بین اشکال مختلف رسانه میکند که شامل استفاده از تلفن هوشمند، تلویزیون، رادیو، مجلات و موارد دیگر میشود. بنابراین بهترین رویکرد ایجاد نقاط تماس در چندین کانال است. در این صورت هیچ مشتریای را از دست نمیدهید و میتوانید از روشهای مختلفی آنها را جذب کنید.
• اندازهگیری و تجزیه و تحلیل عملکرد بازاریابی
بازاریابی یک نوع سرمایه گذاری است و سرمایه گذاریها هم با بازده سنجیده میشوند. مطمئنا، ظهور خدایان گوگل و ابزارهای بی پایان تجزیه و تحلیل، درک اسناد بازاریابی را بسیار آسان کرده است. اما سایر ابتکارات بازاریابی مانند استراتژی و توسعه نیز باید تجزیه و تحلیل شوند، ایراداتشان بررسی شود و مدام بهبود داده شوند تا در بهبود کسب و کار نقش داشته باشند.
• چشم انداز بلند مدت
ایجاد روابط طولانی مدت با مصرف کنندگان با خدمات و کیفیت ثابتی که آنها بتوانند به آن اعتماد کنند، سود بیشتر، حفظ مشتریان و جذب مشتریان جدید را در مدت زمان طولانی تضمین میکند. این موضوع همان چیزی است که یک کسب و کار را به یک برند قابل اعتماد و شناخته شده تبدیل میکند.
چرا باید از بازاریابی مدرن استفاده کنیم؟
• نرخ تبدیل بالاتر
نرخ تبدیل از یک مشتری بالقوه به پیشرو در بازاریابی دیجیتال در مقایسه با بازاریابی سنتی سریعتر است. دلیل آن این است که بازاریابی دیجیتال بازاریابی مبتنی بر داده است و تبلیغات بر اساس علایق و خواستههای هر شخص به افراد نشان داده میشود. همین کمک میکند جامعه هدف برای هر کسب و کار راحتتر پیدا شود و تاثیر بیشتری هم داشته باشد.
• هزینه کمتر
داشتن جامعه هدف دقیقتر، از هزینههای اضافی برای تبلیغات هم جلوگیری میکند. از طرف دیگر وقتی یک شرکت محصول خاص مورد نیاز را به خوبی میشناسد، احتمال تولید چیزی که کمتر مورد استفاده قرار میگیرد را کاهش میدهد. این نیز به نوبه خود اتلاف زمان و منابع در تولید را کاهش میدهد.
• ارزیابی بهتر
با دیجیتال مارکتینگ، میتوان به راحتی متوجه شد که خریدار از کجا آمده است، کدام محصول بیشترین بازدید را دارد، چه تعداد مشتری واقعاً محصول را میخرند یا چه کسانی به محصول علاقه مند هستند. از سوی دیگر، در بازاریابی سنتی، ردیابی مشتری اصلا امکان پذیر نیست. بنابراین و همانطور که قبلتر هم اشاره شد، اطلاعات و البته ابزارهای بیشتری برای رصد کسب و کار در بازاریابی وجود دارد.
• تعامل بهتر با مشتری
رسانههای اجتماعی راه خوبی برای تعامل با مخاطبان شما هستند، شما مخاطبان خود را تشویق میکنید تا بازخورد بدهند و در محتوای شما شرکت کنند، خدمات شما را رتبه بندی کنند و در کل ارتباط نزدیکتری با شما داشته باشند. این موضوع در نهایت باعث میشود خیلی راحتتر نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید، روی آنها کار کنید و در نهایت خروجی بهتری داشته باشید.
• کیفیت بالاتر
بازاریابی مدرن منجر به بهبود کیفیت تولید محصول یا خدمات میشود. زیرا تعداد رقبا در جهان مدرن بیشتر است و شفافیت بالاتری را نیز شاهد هستیم، بنابراین طبیعی است که برای باقی ماندن در این بازار نیاز به کیفیت بهتری باشد. علاوه بر این، بازاریابی بینالمللی همیشه تولیدکنندگان را تشویق میکند تا با تولیدات خیلی بهتر، بازارهای خارجی را تصرف کنند.
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بیشتر بخوانید:
کلام آخر
هر و نوع بازاریابی مدرن و سنتی مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. نکتهی کلیدی این جا در نظر گرفتن بودجه و درک مخاطبان هدف است تا بتوانید بهترین روش را برای خود انتخاب کنید. البته یک امکان راحتترهم وجود دارد و آن ترکیب هر دو روش است. با دانستن اصول و ارکان مهم بازاریابی مدرن میتوانید خود را به روز نگه دارید و در رقابتهای حرفهای حرف اول را بزنید.
~~ سوالات متداول ~~
1. چرا بازاریابی مدرن برای کسب و کارها مهم است؟
بازاریابی مدرن با استفاده از ذهنیت پارامتر محور و تمایل به یافتن راههایی که میتواند مقیاس پذیر باشد، به کسب و کارها این امکان را میدهد که کارآمدترین پارامترها را به راحتی پیدا کنند و کسب و کار خود را پیشرفت دهند.
2. مهمترین جنبه بازاریابی مدرن چیست؟
یادگیری و درک خواستهها و نیازهای مصرف کننده از طریق تعامل آنلاین و تولید محصولات یا خدماتی که نیازهای مصرف کننده هدف را برآورده میکند از مهمترین ارکان بازاریابی مدرن است.
3. استراتژیهای بازاریابی مدرن کدامها هستند؟
بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی، ایمیل، تبلیغات اینترنتی و فروشگاههای اینترنتی از مهمترین استراتژیهای بازاریابی مدرن محسوب میشوند.
4. مهمترین مزایای بازاریابی مدرن چیست؟
تعامل بیشتر با مشتریان، روشهای ارزیابی دقیقتر و دستیابی راحتتر به جامعه هدف از مهمترین مزایای بازاریابی مدرن است.
نظرات کاربران
کامنت شما با اسم نمایش داده میشود