انواع بازاریابی کدامند؟ + معرفی کامل

اگر در گوگل جستجو کرده باشید متوجه میشوید که انواع مختلفی از بازاریابی وجود دارند و تعاریف گوناگونی از بازاریابی تا به امروز ارائه شده است اما ما در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی انواع بازاریابی و تعریف آنها بپردازیم همچنین اطلاعات پایه و ضروری در رابطه با انواع بازاریابی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
اما پیش از اینکه شروع کنیم باید اشاره کنیم که دلیل این تنوع این است که روشهای متعددی برای یافتن و استفاده از کانالها و استراتژیها در بازاریابی وجود دارد و بسته به نوع کسب و کار و نیازهای آن این روشها تغییر میکنند و هیچ شیوه مطلقا مشابه در بازاریابی برای همه کسب و کارها وجود ندارد.
با به روز شدن علوم در طی قرن اخیر بهخصوص علم روانشناسی و عصب شناسی، تغییرات فراوانی در علم بازاریابی نیز صورت گرفته است و این مسئله بیش از پیش انواع بازاریابی را پیچیدهتر کرده است و تنوع بسیاری به آن داده است. به طور مثال: بازاریابی هیجانی (Emotional Marketing)، بازاریابی حسی (Sensory Marketing)، بازاریابی عصبی (Neuro Marketing) و حتی بازاریابی سببی از نمونههایی هستند که در طی قرن اخیر توسعه یافتهاند و به واسطه پیشرفته شدن علوم روز به روز پیچیدهتر میشوند. از طرفی امروزه فضای دیجیتال و اینترنت نیز توسعه پیدا کرده است و دسترسی راحتتری برای عموم دارد لذا انواع دیگری از بازاریابی مثل دیجیتال مارکتینگ به یکی از محبوبترین شیوههای بازاریابی مبدل شده است. دیجیتال مارکتینگ از ابزارهای مختلفی استفاده میکند که همگی برپایه اینترنت و فضای دیجیتال هستند، به طور مثال سئو (SEO)، بازاریابی در شبکههای اجتماعی (SMO)، بازاریابی آنلاین، بازاریابی ایمیلی و همچنین بازاریابی محتوا از شیوههای رایج در دیجیتال مارکتینگ هستند.
هر کدام از انواع بازاریابی از طریق ابزارهای موجود در حوزهی اختیار خود سعی در جذب مخاطبان جدید و مشتریان بالقوه دارد و از طریق بستری که ایجاد میکند فرصتهای بهتری برای مشتریان به ارمغان میآورد و در نهایت برروی تصمیمگیری نهایی مشتری تاثیر میگذارد.
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بیشتر بخوانید:
← بازاریابی چیست؟ →
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بازاریابی برونگرا (Outbound Marketing)
اصطلاح بازاریابی برونگرا یکی از شیوههای محبوب در دهههای گذشته بود که شرکتها تمایل به تبلیغ از طریق تماس سرد، ایمیلهای پشت سرهم و پخش تبلیغات پرینتی در اماکن عمومی داشتند که بدون توجه به تمایل مخاطبان صورت میگرفت. لازم است بدانید که انتقال پیامهای تبلیغاتی از این طریق میتواند مزاحمت بسیاری برای مخاطبان ایجاد کند.
بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)
بازاریابی درونگرا برخلاف روشهای مزاحمت محور، سعی در هوشمندانه عمل کردن دارد و مزاحمت کمتری برای مخاطب ایجاد میکند. این شیوه بسیار خلاقانهتر بوده و نیازمند زمان بیشتری برای ایده پردازی است.
بازاریابی سنتی (Traditional Marketing)
بازاریابی سنتی همان شیوه قدیمی و مورد استفاده بازار در زمان پسا اینترنت است. ابزارهای مورد استفاده در بازاریابی سنتی شامل بیلبوردها، تبلیغات از طریق رادیو، پوسترها و آگهیهای تبلیغاتی و چاپ تصاویر بر روی وسایل حمل و نقل عمومی است.
بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing)
در این نوع از بازاریابی به جای استفاده از روشهای سنتی و تکیه بر ابزارهای قدیمی، شرکتها و افراد از ابزارهای دیجیتال مانند گوشیهای هوشمند و گدجتها، رایانهها، تبلت، کنسولهای بازی و ابزارهای موجود در اینترنت برای دسترسی به مشتریان استفاده میکنند.
در ادامه به تعدادی از ابزارهای مورد استفاده در بازاریابی دیجیتال خواهیم پرداخت.
بازاریابی موتور جستجو (Search Engine Marketing)
موتورهای جستجو امروزه جزو محبوبترین ابزارهای رسیدن به مشتریان هستند و کسب و کارهای بسیاری مایلاند تا از این طریق دیده شوند. بازاریابی از طریق موتورهای جستجوگر یا همان SEM شامل تمام تاکتیکها و استراتژیهایی میشود که یک کسب و کار برای گرفتن رتبههای بالا در صفحه اول موتور جستجو به کار میگیرد. معمولا کسب و کارها و افراد برای دیده شدن در این فضا از تکنیکهای سئو، تبلیغات کلیکی و همچنین گوگل ادز استفاده میکنند.
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
بازاریابی محتوا یکی از مورد استفادهترین روشها در بازاریابی دیجیتال است که از طریق تولید و انتشار محتوای مفید برای کاربران در دو حالت رایگان و پولی قصد جذب مخاطبان بیشتری را برای کسب و کار دارد. به طور مثال تولید محتوا در شبکههای اجتماعی، مطالب بلاگها، پادکست و همچنین اسناد الکترونیک نمونههای رایجی از بازاریابی محتوا هستند. معمولا این نوع از بازاریابی با هدف جلب اعتماد مخاطبان از طریق راهنماییهای سودمند یا حتی سرگرم کردن آنها قصد در افزایش مشتریان بالقوه را دارد.
بازاریابی صوتی (Voice Marketing)
در بازاریابی صوتی یا همان بازاریابی از طریق وویس از گجتهای هوشمند مثل اسپیکرهای هوشمند الکسا یا گوگل هوم برای ارزش افزایی و حل مسائل کاربران استفاده میشود و پیش بینی میشود که در سالهای آتی رشد چشمگیری در این نوع از بازاریابی صورت پذیرد.
بازاریابی رایانامهای (Email Marketing)
ایمیل به عنوان یکی از موثرترین کانالهای ارتباطی، امروزه به برندها در دسترسی به مشتریان بالقوه و گرفتن سرنخهای جدید برای بازاریابی کمک بسیار زیادی میکند. از این رو به فرآیند بازاریابی از طریق ایمیل، بازاریابی رایانامهای یا همان ایمیل مارکتینگ میگویند.
بازاریابی ویدئویی (Video Marketing)
طبق تحقیقات آماری انجام شده توسط WYZOWEL در سال ۲۰۲۱ میلادی آماری حدود ۸۷% از بازاریابان باور دارند که استفاده از محتوای ویدئویی در استراتژی بازاریابی یک کسب و کار تاثیر مثبتی بر روی نرخ سرمایه در بازگشت یا همان ROI خواهد داشت.
بازاریابی همهمهای (Buzz Marketing)
این نوع از بازاریابی یکی از استراتژیهای بازاریابی ویروسی به شما میآید که به وسیلهی رویدادهای تعاملی، محتواهای خلاقانه و همچنین اینفلوئنسرها به بازاریابی دهان به دهان تبدیل شده و به سمت ایجاد یک پیش بینی از سوی مخاطبان میرود و سپس در ادامه منجر به ارائه یک محصول یا خدمت جدید میشود.
بازاریابی مخفی (Stealth Marketing)
در این نوع از بازاریابی برند محصول خود را به صورت هوشمندانه تبلیغ میکند اما مخاطب متوجه آن نمیشود، ولی کماکان مخاطب مورد هدف تبلیغات قرار گرفته است. اگر به خاطر داشته باشید در فیلم بازی تاج و تخت یک لیوان قهوه استارباکس در یکی از صحنهها برای هفتهها مورد بحث قرار گرفته شده بود.
بازاریابی حسی (Sensory Marketing)
همانطور که میدانید انسان موجودی است که دارای حواس پنج گانه است و در این نوع از بازاریابی هدف تحریک حواس پنج گانه و جلب توجه مخاطب از این طریق است.
بازاریابی احساسی هیجانی (Emotional Marketing)
در بازاریابی احساسی هیجانی تمرکز برندها روی تحریک عواطف و هیجانات انسانی است، احساساتی مانند عشق، ترس، همدردی و حتی تنفر نمونههای مورد توجه در این نوع از بازاریابی هستند. در این روش هدف برند ایجاد یک اثر احساسی در مخاطب است تا از این طریق تاثیر ماندگاری را در ذهن مخاطب به جای بگذارند.
بازاریابی سببی (Cause Marketing)
یکی از انواع مسئولیت اجتماعی شرکتها میتواند بازاریابی سببی باشد. در این نوع از بازاریابی عوامل اجتماعی که معمولا ارتباطی با هنجارهای جامعه دارند مورد هدف قرار گرفته و به واسطه آن توجه مخاطب را جذب میکنند. به طور مثال تبلیغات مرتبط با حفاظت از محیط زیست، جلوگیری از فقر و حتی حمایت از کودکان سرطانی و دیگر مسائل از این جنس در گروه بازاریابی سببی قرار میگیرند.
بازاریابی میدانی (Field Marketing)
در این نوع از بازاریابی که زیر شاخه بازاریابی سنتی نیز هست، برندها افرادی را استخدام کرده و به عنوان ویزیتور آنها را به نقاط مختلفی از شهر میفرستند تا خدمات و محصولات را تبلیغ کنند. این تبلیغات میتواند از طریق پخش پوستر و تراکت و حتی دادن نسخه نمونه از محصول به مردم باشد. این شیوه نوعی بازاریابی مستقیم نیز هست و حتی امروزه نیز طرفدارن خاص خودش را دارد.
بازاریابی عصبی (Neuro Marketing)
یکی از جدیدترین انواع بازاریابی که برپایه علم عصب شناسی نیز هست، بازاریابی عصبی است. در این روش توجه اصلی روی ناخودآگاه افراد است و سعی بر این است که با استفاده از تحقیقات و دادههای جمع آوری شده از رفتار مردم، برند به صورت غیرمستقیم روی ذهن و روی تصمیم گیری نهایی آنها تاثیر گذارد.
بازاریابی همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
بازاریابی همکاری در فروش یکی از روشهایی است که مورد استفاده بسیاری از شرکتها قرار میگیرد زیرا شرایط خوبی برای فروشندگان و ذینفع شدن آنها در فروش محصول به ارمفان میآورد. در این روش یک کسب و کار منافعی برای فروشندگان محصول خود در نظر میگیرد و بابت هر فروش موفق مبلغی را به عنوان کمیسیون به فروشنده پرداخت میکند.
بازاریابی آگاهی دهنده (Informative Marketing)
در این نوع از بازاریابی پیام منتقل شده به مخاطب برروی دلایل منطقی بوده و برخلاف بازاریابی احساسی هیجانی خیلی روی عواطف تمرکز نمیکند. در بازاریابی آگاهی دهنده تمرکز روی ویژگیها، مزیتها و منافعی است که مشتری پس از خرید محصول نسبت به آنها ذینفع خواهد شد همچنین هدف این نوع بازاریابی بر حل مشکل مخاطب است.
بازاریابی قانع کننده (Persuasive Marketing)
بر خلاف بازاریابی آگاهی دهنده، در این نوع از بازاریابی عواطف مورد تمرکز قرار میگیرند. این شیوه مشابه بازاریابی احساسی هیجانی است و نقاط مشترک بسیار زیادی بین این دو روش وجود دارد اما اهداف این دو دقیقا یکی نیستند. در بازاریابی قانع کننده برند از طریق احساسات و عواطف مخاطبان را به برند متصل کرده و آنها را وادار به انجام فعالیتهای مورد نظر خود میکند.
بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing)
بازاریابی شبکههای اجتماعی یکی از محبوبترین روشهای بازاریابی است که البته زیر شاخه بازاریابی دیجیتال نیز هست و همچنین لازم است بدانید شبکههای اجتماعی به عنوان یک ابزار در دیجیتال مارکتینگ شناخته میشود.
تغییرات در سبک زندگی مردم و البته دسترسی بیشتر مردم به اینترنت باعث شده است تا استفاده از شبکههای اجتماعی هر سال بیشتر از سال دیگر باشد از این رو حضور کسب و کارها و برندها در این فضا میتواند فرصتهای بسیار زیادی برای دیده شدن برندها و کسب و کارها ایجاد کند.
شبکههای اجتماعی به دلیل فضای خوبی که برای کسب و کارها تعبیه کردهاند فضای مناسبی برای تبلیغات خلاقانه و بازاریابی محتوا به شکل موثر را فراهم کردهاند و استفاده از آنها برای بیشتر برندها الزامی و واجب است.
بازاریابی شبکهای (Network Marketing)
در دهههای اخیر بحث بازاریابی شبکهای در ایران بسیار داغ بوده است و سر قانونی بودن یا نبودن این نوع از بازاریابی بحثهای زیادی وجود دارد. بازاریابی شبکهای در ایران در بیشتر موارد ممنوع است و شرکتهای کمی اجازه استفاده از این نوع از بازاریابی را دارند. در این شیوه تولید کننده بیشتر بار فروش را بر دوش بازاریابان فعال در شبکه میاندازد و در ازای فروش محصولات کمیسیونی به آنها پرداخت میکند.
بازاریابی چریکی (Guerrilla Marketing)
اسم دیگر این نوع بازاریابی گوریلا مارکتینگ است که شاید لقب خلاقانهترین شیوهی بازاریابی برای این روش بسیار شایسته است. هدف از استفاده از این نوع بازاریابی ایجاد عامل غافلگیر کننده و سپس گرفتن توجه غیر منتظره از مخاطب است. تاثیرگذاری و تعامل بسیار بالا با مخاطب، از ویژگیهای بارز یک بازاریابی چریکی موفق است. لازم به ذکر است که بدانید این شیوهی بازاریابی نسبت به بقیه انواع بازاریابی از نظر تاثیر گذاری تا به امروز موفقتر عمل کرده است.
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بیشتر بخوانید:
← آموزش بازاریابی →
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
جمع بندی
توجه داشته باشید که انواع بازاریابی بسته به نوع محصول و خدمات تغییر پذیر هستند و هیچ روش از روش دیگری به طور عمومی بهتر نیست، از این رو شناسایی خواستهها، منابع و نیازهای کسب و کار بسیار مهم و ضروری میباشد. با توجه به دادههایی که جمع آوری میکنید یکی از انواع بازاریابی مناسب با کسب و کار خود برگزینید و در طول زمان اگر نیازی به تغییر آن داشتید با در نظر گرفتن شرایط کسب و کار روش خود را تغییر دهید. در پایان باید اضافه کنیم که در این مسیر اگر احساس میکنید تجربه لازم را در اختیار ندارید حتما از کمک و مشاوره افراد متخصص بهرهمند شوید و به آنها اعتماد کنید.
نظرات کاربران
کامنت شما با اسم نمایش داده میشود