هر آنچه که باید برای شروع تولید محتوا در یوتیوب بدانید

با پلتفرم یوتیوب (Youtube) بیشتر آشنا شوید
یوتیوب در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ توسط سه کارمند سابق شرکت تجارت الکترونیک آمریکایی پی پال؛ استیو چن، چاد هرلی و جاوید کریم ثبت شده و به طور رسمی در ۱۵ دسامبر ۲۰۰۵ راه اندازی شد. آنها این ایده را داشتند که مردم عادی از اشتراک گذاری ویدئوهای خانگی خود لذت می برند پس پلتفرم یوتیوب را به عنوان وبسایتی برای اشتراکگذاری ویدئو طراحی کردند. دفتر مرکزی این شرکت در سن برونو، کالیفرنیا قرار دارد. یوتیوب در اکتبر ۲۰۰۶ توسط شرکت گوگل به مبلغ ۱.۶۵ میلیارد دلار سهام گوگل خریداری شد.
همانطور که اشاره شد، یوتیوب یک وبسایت محبوب و رایگان است که برای اشتراکگذاری ویدئو طراحی شدهاست. این پلتفرم به کاربران ثبت نام شده امکان آپلود و اشتراک گذاری کلیپهای ویدئویی آنلاین را می دهد اما برای تماشای فیلمها ثبتنام الزامی نیست. میلیونها کاربر در سراسر جهان حسابهایی در این سایت ایجاد کردهاند که به آنها اجازه میدهد، ویدئوهایی آپلود کنند تا هر کسی بتواند آنها را تماشا کند. به طوریکه تخمین زده شده، امروزه در هر دقیقه از هر روز، بیش از ۳۵ ساعت ویدئو در یوتیوب آپلود میشود.
خدماتی که یوتیوب به کاربردان ارائه میدهد شامل موارد زیر است:
+ میتوانید ویدئوهای مورد نیاز خود را جستجو کرده و تماشا کنید.
+ میتوانید یک کانال شخصی YouTube ایجاد کنید.
+ ویدئوهایی در کانال خود آپلود کنید.
+ امکان لایک، ثبت نظر و به اشتراکگذاری ویدئوهای موجود در یوتیوب برای شما فراهم است.
+ میتوانید سایر کانالهای مورد علاقه و کاربران یوتیوب را دنبال(فالو) کنید.
+ میتوانید برای سازماندهی و گروهبندی ویدئوها، فهرستهای پخش ایجاد کرده یا آرشیو درست کنید.
+ ویدئوهای مرتبط با آنچه قبلا دیدید، به شما پیشنهاد میشود.
+ تاریخچه سرچ و مشاهدههای سابق شما، همواره در دسترس خواهد بود.
تولید محتوا در یوتیوب چگونه است؟
تولید محتوا امروزه به یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین راههای بازاریابی و افزایش کاربر در شبکههای اجتماعی و فضای دیجیتال تبدیل شده است. این محتوا میتواند شامل متن، ویدئو، صوت و تصویر در قالبهای خلاقانه و متنوعی باشد. در این بین محتواهایی که از جنس ویدئو هستند مخاطبان زیادی را به خود جذب می کنند به همین دلیل فعالیت و تولید محتوا مفید در یوتیوب و آپارات که به عنوان شبه نمونه داخلی آن شناخته میشود از اهمیت بالایی در بین کسب و کارهای مختلف برخوردار است.
روزانه هزاران ویدئو با موضاعات متنوع در یوتیوب منتشر میشود. جال آن است که با وجود محدودیتهای فیلترینگ برای ایرانیان، تعداد مخاطبانایرانی این شبکه اجتماعی کم نیست و حتی ویدئوهایی با زبان فارسی هم بازدید بالا و قابل قبولی دارند. از طرف دیگر از آنجایی که یوتیوب یک منبع درآمد دلاری برای کسب وکارها و افرادی فعال در آن به شمار میرود، تولید محتوای سودمند، هدفدار و اثرگذار برای پیشرفت کار از اهمیت بالایی برخوردارد است.
در ادامه این مقاله مراحل تولید محتوا در یوتیوب و نکاتی که برای شروع باید به آن توجه شود را با شما به اشتراک میگذاریم:
1- تعیین هدف و انتخاب موضوع مورد نظر برای فعالیت:
اولین قدم در هر کاری تعیین هدف است. اینکه بدانید قصد چه کاری را دارید و میخواهید به چه برسید، در تولید محتوا برای یوتیوب هم در رتبه نخست قرار دارد.
در ابتدا باید مشخص کنید، میخواهید در چه حوزه ای فعالیت کنید. برای اینکار باید ببینید در چه کاری مهارت دارید و برای پیشبرد آن چه ایدههایی در سر میپرورانید. حتما لازم نیست کار جدید انجام دهید یا خیلی خاص و عجیب و غریب باشید اما داشتن خلاقیت در کاری که قصد انجامش را دارید، شما را از رقبا متمایز خواهد کرد. پس قبل از شروع تولید محتوا در یوتیوب، مهارتها و علایق خود را مشخص کرده و در بین آنها موضوعی که برای شما و جامعه هدفی که انتظارش را دارید مناسب تر است، مشخص کنید. در مرحله بعد راههایی که میتوانید هدف خود را به مخاطب نشان داده و اعتمادش را جلب کنید، در نظر بگیرید. در نهایت به سراغ شروع کار در یوتیوب بروید.
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بیشتر بدانید:
طرح کسب و کار یا بیزینس پلن چیست؟
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
2- شناخت مخاطبان هدف:
حال که هدف اصلی مشخص شده لازم است مخاطبانی را که قصد جلب نظر و توجه آنها را دارید، مشخص کنید. برای اینکار پرسونای مشتری را تعیین کنید. یعنی از خود بپرسید؛ مخاطب هدف من کیست؟ چه علایقی دارد؟ مشکلاتش چیست و نیاز دارد به چی برسد؟ ویدئو من چه ارزشی برای مخاطبانم ایجاد میکند؟ برای جلب اعتماد مخاطب لازم است چه کنم؟
برای رسیدن به پاسخ این سوالات علاوه بر تحقیقات میدانی و علم تئوری، میتوانید از رقبای خود کمک بگیرید، به این صورت که نظرات و بازخورد کاربران در کانالهایی که محتوای مشابهی با شما دارند را با دقت بررسی کرده و به جزئیات رفتار مخاطبین هدف کسب و کارتان مشرف شوید.
3- آماده سازی تجهیزات اولیه
همانطور که گفته شد، محتوای تولیدی در یوتیوب از جنس ویدئو است پس برای تهیه ویدئو شما نیاز به تجهیزات اولیهای مانند: دستگاه ضبط ویدئو، میکروفن ضبط صدا و لوکیشن مناسب فیلمبرداری، دارید. خوشبختانه یکی از مزیتهای چشمگیر یوتیوب این است که با حداقل سرمایه، امکان فعالیت برای تمام افراد از قشرهای مختلف جامعه را فراهم میکند. پس در ابتدا حتما نیاز به تهیه بهترین دوربین، صدابرداری و لوکیشنها خاص ندارید و میتوانید کار خود را با یک دوربین ساده یا حتی تلفن همراه شروع کنید و بعدها در آینده با افزایش مخاطبان به فکر بالاتر بردن کیفیت کار باشید.
توجه داشته باشید که فعالیت و کسب درآمد در یوتیوب تماما به جذب مخاطب شما بستگی دارد پس حتی با کمترین امکانات، تلاش کنید بهترین کاری که در توانتان است را ارائه داده و برای وقت و اعتماد مخاطبان ارزش ویژهای قائل شوید.
4- انتخاب عنوان جذاب، گیرا و مناسب
یکی از اصول اصلی نوشتن محتوای تاثیرگذار و با کیفیت، انتخاب عنوان مناسب و جذاب برای آن است. عنوانی که انتخاب میکنید، توصیف کننده محتوایی است که تولید کردهاید و نشان میدهد مخاطب با چه چیزی طرف خواهد بود. عنوانها باید کوتاه ولی اثرگذار باشند تا ذهن مخاطب درگیر شده و به دیدن صفحه شما ترغیب شود. همچنین فراموش نکنید که عناوین باید دربردارنده کلمات کلیدی کسب و کار شما باشند تا مخاطبان بیشتری به سمت صفحه شما جذب کنند.
5- تولید محتوای ارزشمند و جدید
همانطور که قبلتر گفتیم، برای وقت واعتماد مشتری ارزش قائل باشید و آن را با محتوایی که تولید میکنید به نمایش بگذارید. حتی اگر اصول اولیه را به درستی رعایت کرده و عنوان مناسب و جذابی انتخاب کنید، اگر محتوای نهایی پاسخگوی نیازهای مخاطبانتان نباشد، تمام امتیاز کار را از دست دادهاید. ارزش محتوایی که تولید کردید و تناسب محتوا با نیازهای مخاطبان که در مرحله «شناخت مخاطب» به آن رسیدید، تضمینکننده موفقیت شما در آینده خواهد بود.
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بیشتر بخوانید:
بهترین ایده های تولید محتوا در یوتیوب
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
6- انتشار منظم و برنامه ریزی شده ویدئوها
یکی از مهمترین مواردی که باید در تولید و انتشار محتوا در هر پلتفرمی به آن توجه داشته باشید، زمانبندی انتشار محتواهاست. یوتیوب هم از این قائده مستثنی نیست، بهتر است برای بازدهی بهتر، ویدئوهای یوتیوبی خود را با نظم و برنامه زمانی خاصی منتشر کنید. مثلا نباید یک هفته چند ویدئو پشت سر هم منتشر کرده و در هفتههای آینده فعالیتی نداشته باشید. فعالیت باید به صورت مستمر صورت گیرد.
برای رسیدن به این هدف و فعالیت اصولیتر، بهتر است از قبل برنامهکاری مشخصی برای خود در نظر گرفته و طبق آن پیش بروید. معمولا برای شروع کار، انتشار ویدئوهای هفتگی بیشتری پیشنهاد میشود مثلا هفتگی ۲-۳ محتوا ویدئویی با توجه به حوزه فعالیت و رقبا می تواند پیشنهاد مناسبی باشد.
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
بیشتر بخوانید:
چگونه برنامه ریزی کنیم؟ تکنیک های برنامه ریزی درست
⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔
7- با جذابتر کردن محتوا، مخاطبانتان را افزایش دهید:
ظاهرسازی درست و جذبکننده برای تحریک احساسات روانی افراد از فاکتورهای تاثیرگذاری در جلب مخاطبین بیشتر برای شما خواهد بود. موارد زیر از جمله رایجترین راههای در دسترس شما به عنوان یک یوتیوبر فعال و جذب هر چه بیشتر مخاطبان به سمت کسب و کار خودتان است:
• قدرت ۱۵ ثانیه اول را نادیده نگیرید، یک Intro مجذوبکننده آماده کنید
ثانیههای ابتدایی ویدئویی که تولید میکنید، بسیار تعیین کننده و برای جذب مخاطب حیاتی است. اگر در عرض این ۱۵ ثانیه مخاطب مشتاق دیدن ادامه ویدئو نشود، شما در کارتان شکست خوردهاید. پس در تولید ویدئو به خصوص ثانیههای ابتدایی آن خلاق باشید. برای مثال در ابتدا، یک خلاصهای از کلیت و هدف اصلی ویدئو نشانداده یا نقاط اوج آن را به تصویر بکشید.
• استفاده درست از هشتگ و کپشن مناسب
در پلتفرمی مانند یوتیوب که نوع محتوای آن بر اساس تصویر و ویدئو پایه ریزی شده است، کپشن از اهمیت کمی برخوردار است. اما این به آن معنا نیست که آن را نادیده بگیرید، بهتر است کپشن کوتاه و مناسبی برای ویدئو خود انتخاب کنید که بیانگر خلاصهای از محتوا و هدف کاری شما باشد و در آن از هشتگهای مرتبط و ترند روز استفاده کنید.
• تشویق به به دیدن محتواهای مرتبط در شبکههای اجتماعی دیگر ( لیندین، اینستا و…)
برای پیشرفت بیشتر در کارتان بهتر است در شبکههای اجتماعی مختلف فعالیت داشته باشید تا علاوه بر جذب مخاطبان بیشتر، اعتماد آنها را نسبت به کسب و کار خود جلب کنید. در مرحله بعد باید در ویدئوهای یوتیوب به صورت مختصر جوری که مخاطب را زده نکند، دیگر شبکههای اجتماعی کسب و کارتان را به مخاطبین معرفی کرده و از آنها بخواهید برای دسترسی بهتر، شما را در آنجا هم دنبال کنند.
از آنجایی که کاربران هیچوقت به دنبال دیدن مطالب تکراری نیستند، اینکه در دیگر شبکههای اجتماعی محتوای متفاوت اما مرتبط با آنچه در یوتیوب به اشتراک میگذارید به مخاطبان ارائه دهید، میتواند تضمینکننده موفقیت بیشتری برای شما و کسب و کارتان باشد.
• ایجاد پلی لیست
یکی از قابلیتهای مفید پلتفرم یوتیوب برای کاربرانش، ایجاد پلیلیست است. شما میتوانید برای دسترسی آسان تر و راحتی کار مخاطبانتان، پلیلیستهایی از ویدئوهای مرتبط به یک حوزه خاص ایجاد کرده و در دسترس عموم قرار دهید.
• تشویق به سابسکرایب کردن چنل شما
همانطور که بهتر است مخاطبانتان را با دیگر شبکههای اجتماعی فعال خود آشنا کنید، لازم است آنها را به سمت سابسکرایب کردن یا دنبال کردن چنل یوتیوب خودتان هم سوق دهید. اغلب مخاطبان شما احتمالا از سرچ یک کلمه کلیدی خاص یا موضوعی که به دنبال آن بودند، به ویدئو شما رسیدهاند. در این مواقع باید کاری کنید که فرد به سمت دیدن و دنبال کردن دیگر محتواهای تولیدی شما کشیده شده و چنل یوتیوبتان را سابسکرایب کند.
8- توجه به قوانین کپی رایت یوتیوب برای تولید محتوا:
شرط اولیه کار با یک پلتفرم خاص، رعایت قوانین و مقرراتی است که برای کاربرانش معین کرده است. در ادامه آشنایی با جزئیات این قوانین و حرکت در مسیر آنها، راه پیشرفت و طرقی را برای شما هموارتر میکند.
برای مثال یوتیوب صراحتا عنوان کرده که مواردی چون محتواهای مستهجن، توهین به اقلیتها و مواردی از این دست به دقت بررسی شده و در صورت مشاهده در محتواهای منتشر شده، برخورد جدی با آن صورت میگیرد. همچنین یوتیوب برای محافظت از محتواهای تولیدی توسط کاربرانش، در بین شبکههای اجتماعی، دیگر یکی از سختترین قوانین کپی رایت را دارد و به صورت جدی با عدم رعایت آن برخورد کرده و در صورت تکرار، از ادامه کار فرد متخطی جلوگیری میکند.
کسب درآمد از یوتیوب در ایران
ایران و یوتیوب در حالت تحریم دوطرفه قرار دارند، یعنی همانطور که جمهوری اسلامی یوتیوب را تحریم کرد، یوتیوب هم متقابلا کاربران ایرانی را تحریککرده است. به همین دلیل کسب درآمد برای کاربران ایرانی این پلتفرم دشوار شده است. شما برای انجام کارهای مالی و برداشت پول از یوتیوب نیاز به حساب Google AdSense دارید. ایجاد این حساب برای ایرانیان ممکن نیست اما از طریق راههای دیگر مانند ارتباط با فردی در خارج از ایران، میتوانید این حساب را ایجاد کرده و از طریق آن کارهای مالی خود را مدیریت کنید. توجه داشته باشید، از آنجاییکه یوتیوب همواره امنیت بالایی داشته، دور زدن آن کار آسانی نیست و کوچترین اشتباه باعث نابودی زحمات چندین ماهه شما خواهد شد.
بعد از آنکه به نحوی این ریسک را پذیرفته و از سد تحریم و ایجاد حساب خارجی عبور کردیم، لازم است بدانید شرایط درآمدزایی از یوتیوب چگونه است:
- برای شروع باید قفل کسب درآمد از یوتیوب را باز کنید
قوانین یوتیوب به این صورت است که برای فعال کردن قابلیت کسب درآمد از یوتیوب، باید در ۱۲ ماه اخیر ۱۰۰۰ سابسکرایت داشته و ۴۰۰۰ ساعت ویدئو برای نمایش در چنل یوتیوب خود منتشر کرده باشید. انتشار ۴۰۰۰ هزار ساعت ویدئو در یک سال آنچنان کار سختی نیست اما رسیدن به ۱۰۰۰ سابسکرایت دشوار خواهد بود. پس لازم است در شروع کار، روی جذب کاربر تمرکز ویژهای داشته باشید. تبلیغات در دیگر شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و لینکدین و ارتباط با افراد فعال و مورد تایید در حوزه فعالیتی که دارید، میتواند در این راه کمک بزرگی برای شما باشید.
در نهایت بعد از رسیدن به شرای اولیه، باید از طریق پنل کاربری خود در یوتیوب درخواست بررسی کسب درآمد را ثبت کرده و منتظر نتیجه بمانید.
- درآمد به ازای هر ۱۰۰۰ بازدید:
مبلغی که یوتیوب به کاربران فعالش پرداخت میکند به طور دقیق مشخص نیست اما به طور تخمینی میتوان گفت؛ یوتیوب به ازای ۱۰۰۰ بازدید از هر ویدئو بین ۱ تا ۳ دلار به کاربر پرداخت میکند. همچنین در صورتی که درصد نمایش تبلیغات در ویدئو شما بالاتر برود، این مقدار به +۱۸ دلار به ازای هر ۱۰۰۰ بازدید هم خواهد رسید.
در اینجا نکته قابل توجه این است که یوتیوب تنها به ازای تبلیغات نمایش داده شده به شما پول پرداخت میکند. یعنی برای مثلا ممکن است برخی کاربران از نسخه پریمیوم یوتیوب استفاده کنند یا به طور دستی تبلیغات را رد کرده و از مسدودکننده تبلیغات کمک بگیرند، در این صورت یوتیوب آنها را جزو تبلیغات مفید به حساب نیاورده و پولی به ازای آن پرداخت نمیکند.
- درآمد به ازای تعداد ویدئو:
تعداد ویدئو تاثیر مستقیمی بر درآمد شما ندارد اما میتوان اینطور در نظر گرفت که تعداد ویدئو بیشتر، بازدید بیشتری به سمت چنل شما روانه کرده و بازدید روزانه شما را افزایش میدهد. در نهایت یوتیوب به ازای تعداد بازدیدهای هر ویدئو، مبلغی را به شما پرداخت میکند.
- درآمد به ازای سابسکرایب (Subscriber):
سخن را کوتاه کنم، تعداد سابسکرایب یا دنبال کنندههای شما در چنل یوتیوب هیچ تاثیر مستقیمی بر درآمد نهایی شما نخواهد داشت.
جمعبندی
در این مقاله با تاریخچه تشکیل یوتیوب آشنا شدیم. ماهیت آن را شناختیم. روش تولید محتوا در یوتیوب را بررسی کردیم و مراحلی شروع کار در یوتیوب را مشخص کردیم. کار در این پلتفرم، مانند دیگر پلتفرمهای آنلاین به آن آسانی که به نظر می رسید نیست. در این دریای نامحدود دانش دیجیتال، شما برای موفقیت در آن نیاز به یادگیری، خلاقیت و آگاهی هر چه بیشتر در زمینههای مختلف تولید محتوا در یوتیوب دارید. پس اراده کنید، هدف خود را مشخص کنید، راه را پیدا کنید و با استقامت به سمت آن قدم بردارید. یاد بگیرید، آموزش دهید و بدانید هیچ انتهایی برای موفقیت در دنیای دیجیتال وجود ندارد و همواره باید به دنبال کسب و ایجاد ارزشهای بیشتر برای خود و مخاطبان هدف کسب و کارتان باشید.
~~ سوالات متداول ~~
1. یوتیوب (Youtube) چیست؟
یوتیوب یک وبسایت محبوب و رایگان است که برای اشتراکگذاری ویدئو طراحی شدهاست. این پلتفرم به کاربران ثبت نام شده امکان آپلود و اشتراک گذاری کلیپهای ویدئویی آنلاین را می دهد اما برای تماشای فیلمها ثبتنام الزامی نیست.
2. کسب درآمد از یوتیوب چگونه است؟
در ابتدا شما باید شرایط کسب درآمد از یوتیوب را داشته باشید، یعنی در یکسال گذشته به ۱۰۰۰ سابسکرایب رسیده و ۴۰۰۰ ساعت ویدئو منتشر کرده باشید. بعد از تایید این شرایط، یوتیوب به ازای هر ۱۰۰۰ بازدیدی که ویدئوی شما داشته باشد، ۱تا ۳ دلار پرداخت میکند و اگر تبلیغات را در بین ویدئو خود جای دهید، این مقدار میتواند به +۱۸ دلار به ازای هر ۱۰۰۰ بازدید هم برسد.
3. قدرت ۱۵ ثانیه در یوتیوب به چه معناست؟
ثانیههای ابتدایی ویدئویی که تولید میکنید، بسیار تعیین کننده و برای جذب مخاطب حیاتی است. لازم است که در تولید آن خلاقیت به خرج دهید، مثلا در ابتدا، یک خلاصهای از کلیت و هدف اصلی ویدئو نشانداده یا نقاط اوج آن را به تصویر بکشید. اگر در عرض این ۱۵ ثانیه مخاطب مشتاق دیدن ادامه ویدئو نشود، شما در کارتان شکست خوردهاید.
نظرات کاربران
کامنت شما با اسم نمایش داده میشود