سبد خرید
بلاگ کسب و کار بازاریابی حسی چیست؟ + کاربردهای بازاریابی حسی

بازاریابی حسی چیست؟ + کاربردهای بازاریابی حسی

بازاریابی حسی چیست؟ + کاربردهای بازاریابی حسی
تاریخ ارسال: 01/06/08
نویسنده: مریم حجازی
مدت زمان مطالعه: 13

بازاریابی حسی چیست؟

بازاریابی حسی یا به انگلیسی Sensitive Marketing به نوعی از بازاریابی گفته می‌شود که تمرکز اصلی آن روی حواس پنج‌گانه‌ی انسانی است. استفاده از این روش بازاریابی دارای مزیت‌های فراوانی است که بیشتر متکی بر پاسخ‌های ناخوآگاه مشتریان بالقوه است. ممکن است برای شما این پرسش به وجود بیاید که چه تفاوت‌هایی بین بازاریابی حسی و بازاریابی سنتی یا دیگر روش‌های بازاریابی وجود دارد و یا چرا باید به‌طور کلی از بازاریابی حسی استفاده کنیم. این پرسش‌ها مواردی است که در ادامه مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.

کاربرد بازاریابی حسی چیست؟

بازاریابی حسی یکی از روش‌های پرکاربرد در حوزه بازاریابی است و در توسعه کسب و کار کاربردهای فراوانی دارد هرچند که باید توجه داشته باشیم که برای رسیدن به فروش بیشتر در یک کسب و کار انعطاف در انتخاب شیوه‌های بازاریابی حرف اول را می‌زند. شما باید آمادگی برای استفاده از هرنوع بازاریابی را داشته باشید و از این جهت آگاهی از شیوه‌های مختلف مثل بازاریابی حسی، امری ضروری است. هر کدام از شیوه‌های بازاریابی معمولا مشکلاتی از فروش یک کسب و کار را هدف قرار می‌دهند و استفاده هم‌زمان از روش‌های مختلف می‌تواند سقف فروش کسب و کار شما را تا حد مطلوبی افزایش دهد.
بازاریابی حسی یک متدلوژی یا روش‌شناسی یک‌پارچه محسوب می‌شود که مخاطبین هدف یک کسب و کار از طریق ایجاد یک ارتباط مرتبط با برند، ارزشی را برای مخاطبین خلق می‌کند. این شیوه از تعامل باعث می‌شود مشتریان بالقوه کسب و کار تا حد زیادی با برند درگیر شوند و این درگیری گاهی می‌تواند جنس احساسی به خود بگیرد. همچنین جلب توجه برند از طریق حواس باعث می‌شود تا ارزش‌ها و رفتارهای مخاطب تحت تاثیر برند تغییر کند.
احتمالا اگر در یک پاساژ در حال قدم زدن باشید برای‌تان پیش آمده است که فروشنده نمونه‌هایی از عطرها را به شما پیشنهاد دهد و یا تسترهایی به صورت رایگان به شما بدهد. یا مثلا فروشنده قهوه که از شما می‌خواهد تا بو و طعم قهوه را به صورت تستی امتحان کنید یا مثلا تولید کننده‌های خانگی لواشک که نسخه‌های کوچکی از محصول خود را برای تست به رایگان به شما می‌دهند.

این‌ها نمونه‌هایی رایج از بازاریابی حسی است که همه‌ی ما تجربه برخورد با آن‌ها را داشته‌ایم یا مثلا نمونه‌های جدیدتر از این نوع بازاریابی تغییرات در تدوین هنگام پخش یک تبلیغ تلویزیونی است به این صورت که برای تبلیغ مایع ظرفشویی و القای حس پاکیزگی از رنگ‌های آبی آسمانی یا سبز روشن استفاده می‌کنند. تکنیک‌های گفته شده در بالا همگی حواس مخاطب را درگیر می‌کنند و از این طریق پیامی که برند می‌خواهد از طریق بازاریابی به مشتریان منتقل کند از طریق حواس منتقل می‌شود.
جالب است بدانید بازاریابی عصبی یکی دیگر از انواع تکنیک های بازاریابی است که مانند بازاریابی حسی با تحریک اعصاب و حواس کاربر هدف، به کسب و کارها در جهت جذب کاربر و رسیدن به اهداف بیزینسی خود کمک می‌کند.

⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔

بیشتر بخوانید:

 ←  بازاریابی عصبی چیست و چه کاربردهایی دارد؟  →

⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔

بازاریابی حسی

ویژگی‌های بازاریابی حسی چیست؟

در این بخش به ویژگی‌های بارز بازاریابی حسی پرداخته و به شما توضیح می‌دهیم که چرا امروزه این نوع از بازاریابی بسیار تاثیر گذار واقع شده است. ما می‌دانیم که هرچند انسان‌ها تلاش در کنترل احساسات خود داشته و دوست دارند که مدیریت آن‌ها را برعهده بگیرند اما این امر کار راحتی نیست و بازهم گرفتار آن‌ها می‌شوند. احساسات بخش مهمی از طبیعت انسان‌ها است و همواره تاثیر بسیار زیادی روی رفتار ما دارند از همین رو بازاریابی حسی یکی از تاثیرگذارترین روش‌های بازاریابی است.
یکی از ویژگی‌های بازاریابی حسی تاثیرگذاری آن در اولین برخورد با مشتریان بالقوه است. تصور کنید که دو نوع تبلیغ را به شما نمایش می‌دهند. در نوع اول تبلیغ بسیار مستقیم بوده و با لحنی بسیار رک و صریح قصد معرفی محصولی را دارد و از ویژگی‌های محصول حرف می‌زند.در تبلیغ دوم ممکن است واکنشی احساسی از شما سربزند مثلا ممکن است شما را به خنده یا حتی گریه وا دارد و در همین حین محصول را نیز به شما معرفی کند. شما قضاوت کنید که کدام یک از تبلیغ‌های بالا تاثیر گذاری بیشتری روی شما دارد. کدام‌یک باعث ایجاد یک تصمیم در شما می‌شود؟
دلیل استفاده از بازاریابی حسی همین تاثیر گذاری در تصمیم مشتری است. ناگفته نماند که بازاریابی حسی به مشتریان این انتخاب را می‌دهد تا با قلبشان تصمیم گیری کنند. بازاریابی حسی در ایده‌آل‌ترین حالت رابطه عمیقی با احساسات مشتریان ایجاد می‌کند. مثلا اگر کسب و کاری در زمینه فروش محصولات زیبایی داشته باشید، ابتدا باید کاری کنید که مشتری با قلب خود احساس زیبایی کند سپس او را متقاعد کنید که استفاده از محصولات زیبایی برند شما او را از چیزی که هست نیز زیباتر می‌کند. اگر این تصویر را از برند خود ایجاد کنید، خواهید دید که مشتریان شما توسط قلب خودشان برند شما را انتخاب می‌کنند.
امروزه مطالعات روانشناسی نشان می‌دهد که مردم بیشتر از منطق و اطلاعات به احساسات خود اعتماد می‌کنند و پاسخ‌های احساسی به یک تبلیغ اثرگذاری بیشتری دارند.

تفاوت بازاریابی سنتی و بازاریابی حسی

بازاریابی سنتی یکی از پراستفاده‌ترین روش‌های بازاریابی در ایران بوده است و بسیاری از کسب و کارهای محلی امروزه از این روش برای تبلیغ محصولات خود استفاده می‌کنند. تفاوتی که بازاریابی سنتی با بازاریابی حسی دارد در تجربه‌ای است که برای مشتری در اولین برخورد ایجاد می‌شود و همه ما می‌دانیم که اولین برخورد مشتری با برند ما اهمیت بسیاری در رسیدن به اهداف بازاریابی ما دارد. در بازاریابی حسی مشتری بالقوه‌ی ما تجربه‌ای از محصول و خدمت ما پیدا کرده و توسط حس اعتماد و تجربه شخصی خود دست به تصمیم گیری می‌زند و اختیار عمل کامل را برعهده دارد. این اختیارعمل اگر همراه با اصول درست بازاریابی حسی باشد حس وفاداری مشتری به برند را افزایش داده و می‌توان انتظار داشت که پس از مدتی خریدهای مجدد توسط مشتریان سابق ما صورت پذیرد. برای موفقیت در بازاریابی حسی باید به عنوان بازاریاب پا در کفش‌های مشتری گذاشته و از دید آن‌ها به مسائل نگاه کنید همچنین روی احساسات و تجربه‌هایی که برای مشتری ایجاد می‌کنید تمرکز داشته باشید.
البته این تنها تفاوت این دو شیوه بازاریابی نیست و بایستی بپذیریم که دنیای مدرن امروزی سرعت بسیار بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است و عموما مردم فرصت زیادی برای توقف و تماشای تبلیغات سنتی ندارند و به همین دلیل کاربرد بازاریابی حسی اینجا خودش را نشان می‌دهد. این شیوه در افراد احساس توقف نمی‌دهد و فرصتی برای حس کردن و برگشتن افراد به روال عادی زندگی‌شان را می‌دهد.

⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔

بیشتر بخوانید:

  ←  مقایسه بازاریابی مدرن و سنتی  →

⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔⏔

مزایای بازاریابی حسی چیست؟

بازاریابی حسی مزایای زیادی دارد و برندهای بسیار زیادی در دنیا از این شیوه‌ی بازاریابی برای توسعه بازار خود استفاده می‌کنند اما برای این‌که یک جمع‌بندی جامع از این مزایا داشته باشید به تعدادی از این مزیت‌ها خواهیم پرداخت:

• ایجاد حسی مطلوب و خوشایند در مخاطبان که بیشتر اوقات باعث می‌شود این حس به تبلیغات دهان به دهان تبدیل شود
• ارتقا ارتباط حسی مشتریان با برند
• ایجاد یک حس درگیری بین برند و مشتری که منجر به خرید مجدد و ناخودآگاه محصول می‌شود
• ایجاد حس خوب در مشتری نسبت به تمایز برند با دیگر رقبا
• ایجاد تصویر مناسب و بهتری از برند در ذهن مشتریان
• ایجاد حس وفاداری در مشتریان
• بهبود استراتژی‌های یک برند یا سازمان در زمینه توسعه کسب و کار
• ایجاد یک ارتباط تجربه محور

موارد بالا از نمونه مزایای بازاریابی حسی بود و ناگفته نماند که علاوه بر توضیحاتی که دادیم موارد دیگری نیز وجود دارند که به نسبت خدمات و محصول می‌توانند متفاوت باشند.

استراتژی بازاریابی حسی

بررسی و تحلیل استراتژی بازاریابی حسی

برای درک بهتر کاربرد بازاریابی حسی بهتر است تا با عناصر استراتژی این نوع بازاریابی آشنا شویم و شناخت کافی را بدست آوریم. در ادامه به صورت خلاصه شرحی از عناصر استراتژیک بازاریابی حسی خواهیم داد و تحلیل‌های لازم را به شما ارائه می‌دهیم.

- ارزش گذاری محصول یا خدمت

ارزش گذاری قیمتی برای محصول یا خدمت بسیار با اهمیت است و اگر به درستی انجام نشود می‌تواند اصلی‌ترین دلیل شکست یک کسب و کار باشد. علت اهمیت این ارزش گذاری مشکلاتی است که در تامین منابع برای یک کسب و کار ایجاد می‌شود و علاوه بر این مشکلات بسیار زیاد دیگری نیز با توجه به نوع خدمت یا محصول می‌تواند به وجود بیاید.
باید توجه داشته باشید که بالا بردن قیمت محصول یا خدمت بستگی به این دارد که شما چقدر در جلب رضایت و اعتماد مشتریان موفق عمل کرده باشید. شاید یک کاربرد بازاریابی حسی این باشد که ایجاد ارتباط احساسی با مشتری کار شما را در این مرحله بسیار راحت‌تر می‌کند.

- تجربه سازی برای مشتریان

همان‌طور که پیش‌تر توضیح دادیم یک کاربرد بازاریابی حسی که جزو مهم‌ترین ارکان این بازاریابی نیز هست، ایجاد تجربه برای کاربران به جای تبلیغ مستقیم محصول است. ایجاد تجربه خوب برای مشتری باعث می‌شود تا ارتباط برند با مخاطبان تقویت شود و در همین راستا تاثیر بازاریابی حسی برای برند نیز بیشتر می‌شود.

- تبلیغات دهان به دهان

از آن‌جایی که انسان موجودی است که تحت کنترل احساساتش است خیلی طبیعی است که اثر تبلیغات دهان به دهان بسیار بیشتر از کمپین‌های گران قیمتی است که برندها اجرا می‌کنند. اعتمادی که افراد به هم دارند سبب می‌شود تا تاثیر این نوع تبلیغ بیشتر باشد. اما پیش از این باید محصول یا خدمتی با کیفیت و شیوه ارتباطی قابل اعتمادی را به مشتریان ارائه دهیم و خبر خوب این است که بازایابی حسی این ارتباط را به بهترین شکل ممکن میسازد.

- ترتیب بندی قسمت‌های مختلف محصول

ترتیب بندی محصول به این معنی است که یک کاربر یا مشتری چگونه و با چه ترتیبی به تجربه محصول ما خواهد پرداخت. توجه داشته باشید که این ترتیب کمک بسیاری زیادی در خلق یک تجربه خوب برای مشتری می‌کند.

- تعامل برند با مشتری

ایجاد یک ارتباط دوطرفه معقول بین مشتری و برند سبب می‌شود تا بازاریابی حسی موفق‌تری داشته باشید. توجه داشته باشید که در بازاریابی حسی تعامل شما با مخاطب یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های بازاریابی شما است. برای ایجاد این ارتباط امروزه ابزارهای بسیاری زیادی در بستر اینترنت وجود دارند و شبکه‌های ارتباطی این کار را برای شما به راحتی ممکن کرده‌اند.

روش‌های بازاریابی حسی

همانطور که پیش‌تر توضیح دادیم بازاریابی حسی از حواس پنج گانه برای ارتباط با مشتریان بالقوه استفاده می‌کند و از طریق ایجاد یک ارتباط مبتنی بر تجربه اعتماد مشتریان را به برند جلب می‌کند.

در ادامه به استفاده حواس پنج گانه در بازاریابی حسی خواهیم پرداخت.

تاثیر حس بینایی در بازاریابی حسی

بازاریابی مبتنی بر تجسم، سالیان درازی است که در کل دنیا وجود دارد و جزو قدیمی‌ترین روش‌های بازاریابی است. همانطور که می‌دانید تبلیغ و بازاریابی از این روش توسط دیدن اجسام به وسیله چشم صورت می‌پذیرد و حس بینایی پایه اصلی این روش بازاریابی بوده است. نمونه تاریخی این نوع از تبلیغ در مصر باستان وجود دارد که تبلیغات توسط پخش پاپیروس‌ها به صورت تصویری انجام می‌گرفت. امروزه با پیشرفته شدن تکنولوژی ویدئوها، تصاویر دیجیتال، بیلبوردها و حتی تلویزیون‌های تبلیغاتی جای پاپیروس‌های قدیمی را گرفته‌اند ولی کماکان اثرگذاری این تبلیغات بر پایه حس بینایی افراد در نظر گرفته می‌شود. علوم مختلفی مثل روان‌شناسی امروزه کمک بسیاری به این نوع بازاریابی کرده و از طریق روان‌شناسی رنگ، اثر تبلیغات را برای برندها بیشتر کرده است.

تاثیر حس بویایی در بازاریابی حسی

این روش در بازاریابی برای همه کسب و کارها قابل استفاده نیست ولی از اثر گذاری بسیار بالایی روی مشتریان برخوردار است. سازندگان مواد غذایی و حتی تولید کنندگان عطر از این شیوه بهترین استفاده را می‌کنند. به‌طور مثال تصور کنید که در حال قدم زدن در یک خیابان هستید و بوی خوشایند شیرینی تازه به مشامتان می‌خورد. شانس خیلی زیادی وجود دارد که حتی اگر تازه غذا خورده باشید تصمیم بگیرید سری به این شیرینی فروشی بزنید. همین تاثیر گذاری بالا باعث می‌شود  شیرینی فروشی‌ها هنگام پخت شیرینی درب مغازه را باز بگذارند تا شاید شما گرفتار بوی خوشایند این شیرینی‌های خوشمزه شوید.

تاثیر حس شنوایی در بازاریابی حسی

عصر رادیو، اوج تبلیغات در این زمینه بود و هنوز هم یکی از تاثیر گذارترین روش‌های بازاریابی تحریک حس شنوایی افراد است. از سال 1920 تا به امروز تبلیغات شنیداری نقش مهمی در بازاریابی داشته‌اند و کانال‌های تلویزیونی، پادکست‌ها و همچنین رادیو بستر مناسبی برای این شیوه تبلیغات فراهم کرده‌اند. امروزه با افزایش ترافیک حتی در شهرهای کوچک‌تر، افراد زمان زیادی را در پشت ترافیک سپری می‌کنند و بهترین راه از نظر بسیاری شنیدن محتواهای صوتی در این شرایط است. تصور کنید شرکتی که تولید کننده بستنی است در تبلیغ صوتی خود می‌تواند با ایجاد حسی مطلوب و توصیفی مناسب مخاطب را در هوای گرم تابستان و پشت ترافیک ترغیب به خرید بستنی از برند خود کند.

تاثیر حس لامسه در بازاریابی حسی

بازاریابی از طریق حس لامسه سبب می‌شود تا تجربه ملموسی از محصول ما به مشتری منتقل شود. علاوه بر عجیب بودن این شیوه از بازاریابی از تاثیر آن نمی‌توان غافل شد. این شیوه بیشترین استفاده را در صنعت لباس و کفش دارد و سالیان بسیاری زیادی است که تولید کنندگان از این روش برای جلب اعتماد مشتریان و نشان دادن تمایز خود با رقبا استفاده کرده‌اند. حتی امروز با وجود فروشگاه‌های آنلاین کمتر کسی است که مایل است کفش یا لباس گران قیمتی را به شیوه آنلاین خریداری کند.

 

مقالات مرتبط

نظرات کاربران

کامنت شما با اسم نمایش داده میشود